Ofte stilte spørsmål

Vi får mange henvendelser om sal, og det setter vi stor pris på. Noen av spørsmålene går ofte igjen, her finner du kanskje svar på noe av det du lurer på.

Ny sal

Størrelsen på man skal ha på setet avhenger størrelsen på rytteren. Her vil både vekt og lengde spille inn, men som en tommelfingerregel har Prestige denne tabellen:

Hvilken kappestørrelse du skal ha, avgjøres av lengden på beina dine. De ulike merkene har ulike måter å regne dette på.


Prestige måletabell

Dersom salen din har ullpaneler, går det gjerne 2-3 uker før ulla setter seg og former seg etter hesten.

Alle nye saler er litt stive i læret i begynnelsen, det mykner opp etter et par ukers bruk.

Dette er gjerne en smakssak for rytteren. Latexpaneler er ofte litt tynnere enn ullpaneler, noe som gjør at du kommer litt nærmere hesten. Latexen vil forme seg etter hesten når du legger den på, og nullstille seg når du er ferdig. Litt som memoryfoam. Skal salen brukes på flere hester vil det derfor være fordel med latex.

Når det gjelder Renaissance, som er en rein sprangsal, foretrekker de fleste latex. Dette fordi salen da ligger svært stille på hesten, og den er så fleksibel at den passer godt på mange ulike typer hester. For ryttere som rir flere hester, vil denne salen gjerne følge rytteren.

Ha i bakhodet at ulike produsenter bruker forskjellige typer latex, og materialet blir hele tiden utviklet. Noen latexpaneler som ble produsert for en del år tilbake har vist seg å bli noe harde over tid. I dag har materialet bedre holdbarhet, men her vil kvaliteten på latexen salprodusenten benytter seg av spille inn.

Ullpaneler vil i større grad forme seg etter hesten, og forbli i den fasongen. Du får dermed en sal som passer veldig godt til en hest, men kanskje ikke like godt på flere. Ulla har god elastisitet, men trenger vedlikehold. Vi anbefaler toppstopp ca. annethvert år, og omstopp hver 5. år der man bytter all ulla. Dette fordi ullfibrene over tid vil miste sin elastisitet, og dermed føles hard mot hestens rygg.

Fordelen med ullpaneler er justeringsmulighetene. Man kan heve og senke panelene et par centimeter i partier der det er nødvendig. Om hesten endrer seg, er det mulig å gjøre om på endringene.


Sal er en stor investering, og vi ønsker selvfølgelig at du skal bli fornøyd med salen du har kjøpt. Noen ganger opplever man at salen ikke fungerer helt som tenkt. Vi vil i første omgang se om vi kan gjøre noen justeringer på salen for at den skal fungere bedre, om det ikke går er alternativet å bytte modell.

Dersom man ønsker å bytte modell, justeres prisen etter nypris på de to salene. Man vil også få noe fratrekk for bruken av salen man har kjøpt, hvor mye det blir avtales i hvert enkelt tilfelle.

Salpleie

Vi anbefaler at du smører salen med et tynt lag lærbalsam (i samme merke som salen din) hver gang du har brukt salen. Dersom du får vann eller regn på salen, må det tørkes bort før du smører salen.

Undersiden av salen (panelene) bør bare smøres en sjelden gang, når læret har behov for det. Pleiemidlene kan trekke inn i stoppen og gjøre den hard. Man bør heller ikke smøre gjordstroppene mer enn nødvendig, da disse lett kan strekke seg.

Om læret ser tørt ut, kan man gjerne bruke olje. Vær obs på at brune saler som er lyse i fargen kan bli noe mørkere ved bruk av olje.

Salen bør oppbevares på en tørr plass, ettersom høy luftfuktighet kan føre til at læret mugner. Du bør bruke saltrekk, og ta av gjorden slik at møkk og fuktighet fra denne ikke blir liggende oppå salen.

Som en tommelfingerregel bør salen ha en toppstopp annethvert år, og en omstopp rundt hvert femte år. Bruker man salen veldig mye, bør den ha en toppstopp hvert år.

Ullfibrene vil over tid miste sin elastisitet, noe som fører til at salen blir hard og død i stoppen. Man mister da støtdempingen mellom hest og rytter, det kan sammenlignes med å gå fra joggesko til tresko.

Ved toppstopp tar vi ut noe av ullen, og erstatter med ny, frisk ull. Vi jevner også ut ulla, ettersom den over tid kan flytte litt på seg og lage ujevnheter.

Ved omstopp tar vi ut all ulla i salen og legger inn ny. Husk at salen etter en omstopp vil bruke to-tre uker på å forme seg etter hesten igjen.

I utgangspunktet er det ikke en god løsning å bytte paneler, men det lar seg gjøre på noen modeller.

Saltilpassing

Det kan være mange grunner til at salen sklir fremover, derfor er det umulig å si hvorfor uten å se salen på hesten.

Det første du må sjekke er om gjorden er godt nok strammet. Mange hester blåser seg opp når man strammer gjorden, så selv om den virker stram når du går på hesten kan den bli ganske slakk etter at du har ridd et par minutter. Sjekk derfor alltid gjorden en gang til mens du sitter i salen.

Generelt kan vi si at på hester med vanskelig salleie eller lite manke vil salen ofte skli fremover. Sklir salen er det viktig å bruke en god, anatomisk gjord, og bruke de to fremste gjordstroppene.

Dersom salen sklir frem kan det også være tegn på at bommen er litt for trang.

Det kan være mange grunner til at salen sklir bakover, derfor er det umulig å si hvorfor uten å se salen på hesten.

Det første du må sjekke er om gjorden er godt nok strammet. Mange hester blåser seg opp når man strammer gjorden, så selv om den virker stram når du går på hesten kan den bli ganske slakk etter at du har ridd et par minutter. Sjekk derfor alltid gjorden en gang til mens du sitter i salen.

Sklir salen bakover er det viktig at man bruker en god gjord, gjerne med strikk i sidene. Man bør også bruke de to bakerste gjordstroppene.

Noen ganger kan det at salen sklir bakover være tegn på at bommen er for vid.

En del setter på forstykke når salen sklir bakover, en godt tilpasset sal ikke skal være avhengig av forstykke for å ligge i ro.

Det er mange år siden saltilpassere gikk bort fra å bruke svettemerker som en mal på om salen trykker jevnt på hestens rygg. Dette er det flere grunner til, blant annet teknisk materiale i sjabrakene som absorberer og flytter fuktigheten slik at man ikke får et reelt bilde av dette.

Det vi imidlertid kan se av svettemerker på sjabraker er symmentri, som gir en indikasjon på at salen gir lik bæring på begge sider. Her ser du et perfekt bilde på dette:

Om pelsen blir litt rufsete noen plasser under salen er det ingen krise. Spesielt på dressursaler er man helt avhengig av litt bevegelse i salen for å gi hesten den bevegelsesfriheten den trenger for å utføre øvelser. Salen skal ligge i ro, men hadde vi låst den fast ville det låst hestens bevegelser.

Det er flere grunner til at en hest får kuler i salleie, en vanlig grunn er betente hårsekker. Om hesten din er plaget med kuler bør du uansett være svært nøye med hygienen.

Bruk rene sjabraker, og spyl/vask alltid bort svettemerker.

I svetten er det mye salt, som kan irritere huden til hesten og gi kuler. Dersom hesten går med dekken er det viktig at pelsen tørker før du legger dekkenet på. Bakterier trives godt i et varmt og fuktig miljø. Det kan også være lurt å vaske dekkenet jevnlig.

Når hestene har vinterpels får nesten alle litt gnag i pelsen i bakkant av salen, og spesielt når de er i pelsskifte. Dette skjer fordi det alltid vil og skal være litt bevegelse bak på salen. Salen skal ligge i ro, men samtidig følge hestens bevegelser. Dermed får man noe bevegelse.

Gnag i pelsen er ikke farlig, men om all pelsen forsvinner og det begynner å gnage i huden må man gjøre noe.

En sprangsal er designet slik at den ligger oppå skuldrene til hesten, men den er også designet slik at den delen som gjør det er fleksibel. Dette kan du kjenne hvis du forsøker å bøye ut fremste del av salkappen mens salen ligger på hesten.

I øvre del av kappen ligger bommen, og den er fast. Det må den være for å holde salen på plass, ellers vil den skli sideveis. Man skal ha trykk foran, i likhet med at man skal ha trykk bak på salen. Hele meningen med salen er å fordele rytterens vekt jevnt over hestens rygg.

I denne videoen er bakkant av skulder markert med en sort teip. Legg merke til fleksibiliteten i salkappa, og at skulderen ikke treffer bommen på salen.

Når det gjelder skulderbladets bevegelsesmønster er det greit å ha i bakhodet at det beveger seg mer oppover enn bakover. Denne hesten skritter på tredemølle med vann for å maksimere bevegelsen i skuldrene.

Hvordan og hvor mye salen kan justeres avhenger flere ting.

Bommen
Prestige og Renaissance sine saler kan justeres i en bomendringsmaskin så mange ganger man ønsker, de kan justeres tre størrelser opp eller ned fra originalstørrelsen.

Eques sine saler har bomjern, dette kan man enkelt skru ut selv og skifte.

Equipe har carbonbom, skal denne endres må hele salen sendes til fabrikken der de skifter hele bommen. Dette er relativt kostbart. Modellene med syntetbom kan endres en størrelse i maskin, men vår erfaring er at disse etter kort tid går tilbake til sin originale størrelse. På syntetbommer har man også mulighet til å bytte jern i bommen, da får man en varig og god endring. Men dette må gjøres av salmaker.

En del andre merker har utskiftbare bomjern, mens andre har fast bom. En del av disse er mulig for oss å endre en størrelse i bomendringsmaskin, men det vil alltid være på kundens risiko. Bommen kan knekke, men det er svært sjeldent vi opplever det. Om du ønsker bomendring av andre merker enn de vi selger, ta kontakt for å høre hvilken erfaring vi har med det merket.

Panelene
Alle saler med ullpaneler kan justeres.

Saler med latex er låst i fasongen, som en nødløsning kan man legge inn innlegg under panelet for å heve den litt foran eller bak.

Saltilbehør

På sprangsaler skal man som hovedregel bruke de to bakerste stroppene.

Dersom salen har en tendens til å skli fremover, skal man bruke de to fremste gjordstroppene.

Gjorden må være lang nok til at du får festet den i nederste hull på begge sider av salen uten problemer, men ikke så lang at man ender opp på øverste hakk. Da har man ingenting å gå på om man må stramme salen ytterligere.

Når du strammer gjorden er det viktig å bruke samme hakk på begge sider, spesielt om gjorden er anatomisk utformet. Ellers vil buene på gjorden treffe feil med tanke på hestens anatomi, og man vil kunne få gnag.

Her finnes det en jungel av muligheter. Vi anbefaler en godt padet lærgjord med strikk i begge sider.

Bruker du plategjord, bør den kun brukes ved sprangridning. Til tur og bakkearbeid anbefaler vi en vanlig gjord.

Det er alltid lurt å ha minst et par forskjellige gjorder slik at man kan variere.

Dersom gjorden gir gnag, bør du sjekke om du legger salen for langt frem. Det skal alltid være god klaring, minimum en hånd, mellom gjord og frambein.

Vi har flere fine polstrede lærgjorder med strikk i sidene:

Stradivari plategjord

Nobel lærgjord med fremskutt gjordleie

Nobel anatomisk lærgjord

Nobel dressurgjord i lær

I noen tilfeller må man bruke pad for enten å løfte salen litt opp fra hestens rygg, eller justere i fremkant/bakkant for at balansen på salen skal bli riktig.

Generelt bør salen ligge fint på hesten uten pad. Men i noen tilfeller, spesielt hvis salen brukes på flere hester, kan den justeres til hver enkelt hest med pad.

Ellers kan en gjerne bruke pad som en variasjon, ettersom man med pad vil endre noe på trykkpunktene salen gir.

Bruker man ullpad er det viktig å jevnlig børste opp ulla, slik at ullfibrene ikke tover eller klumper seg.

Man velger gjerne ulike typer stigbøyler til ulike disipliner. Men generelt sett, spesielt om man rir sprang eller på tur, anbefaler vi sikkerhetsstigbøyler som har en utløsningsmekanisme om man faller av. Disse kommer i flere varianter.

Videre setter mange ryttere pris på en bred fotplate som gir foten godt grep og god støtte. Vi har også en del stigbøyler som er anatomisk utformet og har støtdemping i materialet som motvirker belastningsskader hos rytter og smerter som kan oppstå som følge av dette.

Du finner vår rikholdige utvalg av stigbøyler her.

Hva er dette? Sjekk "Husk meg" for å få tilgang til handlekurven din på denne datamaskinen selv om du ikke er logget på.