Utstyr for funksjonshemmede

Diverse

Ryttersporten er i vekst og søkelyset på å omfavne bredden inkluderer også de som står i fare for å falle utenfor idrett og fritidsaktiviteter grunnet funksjonsnedsettelser, manglende utstyr og manglende tilrettelegging av aktiviteter.


De siste årene har det vært økt satsning på ridning for funksjonshemmede, samt en økning i antall ride fysioterapeuter og annet fagpersonell. Til tross for dette ser man at utstyret som benyttes ofte har klare mangler knyttet til sikkerhet og funksjonalitet. Dette kan medføre at den terapeutiske effekten reduseres eller uteblir, noe som igjen kan føre til at mestringsfølelsen og gleden ved aktivitetsutførelsen forsvinner.


Etterspørselen etter slike produkter er økende, og det er dessverre få produkter å spore i inn og utland. Det er svært lite utstyr for denne målgruppen som er produsert i Norge.
På bakgrunn av dette har Skoies AS i 2019 med støtte fra Innovasjon Norge utviklet et utstyrssortiment beregnet på mennesker med funksjonsnedsettelser.

Teamet har bestått av Edmund Skoie; innehaver av Skoies AS, salmakerne Arne Kleiven og Hans Tredal og ergoterapeut Emilie Charlotte Aslakstrøm fra Hest og Helse.
I samarbeid med noen av landets rideklubber og ride-terapisentre har etterspørselen av egnet utstyr for barn, unge og voksne med fysiske og psykiske handikap blitt kartlagt.

Sentrene vi har samarbeidet med er Beitostølen Helsesportsenter, Gjeterud Gård v/ osteopat og fysioterapeut Kjersti Vik i Trøgstad og Hjørgunn Gård og Terapisenter eid av Sanitetsforeningen i Fredrikstad.


Selv om det er et generelt ønske om minst mulig hjelpemidler, da hestens bevegelser alene danner det beste grunnlaget for terapi, er det likevel viktig at det finnes utstyr på markedet som kan tilbys ryttere som av ulike grunner ikke kan benytte seg av konvensjonelt utstyr.

Dette kan gjelde mennesker med nedsatt finmotorikk og grep (behov for spesialtøyler), brede spesialstigbøyler med tåkappe (brukere med spesialskotøy) og justerbare fester eller behov for spesialtilpassede saler (f.eks. med justerbare kneputer og forhøyet baksvissel for ekstra stabilitet) for ryttere med spastisitet.


En godt utviklet sal beregnet for økt styrke og stabilitet under ridning, vil mulig kunne ha en overføringseffekt på sittestabilitet og gangfunksjon generelt. 
Mye av utstyret som er beregnet på mennesker med ulike typer funksjonsnedsettelser også en nytteverdi for andre målgrupper, for eksempel nybegynnere og normalt fungerende barn og unge med noe nedsatt balanse eller forsinket sansemotorikk. Ofte kan disse ha vansker med å tilpasse seg hestens bevegelser, og kan nytte seg av utstyr som er beregnet for hovedmålgruppen.

 
Sortimentet var ferdigstilt våren 2020 og består av ulike håndtak til å feste på salen, spesialstigbøyler med tåhette, spesialtøyler, spesial-pad, spesialsaler og sikkerhets vester med håndtak. Utstyret var ferdig utviklet og kom i butikk og på nett våren 2020, noe som er blitt tatt godt imot av mange.

Et lite utvalg av utstyr vi har utviklet:

 1. Skoies Ridegjord m/håndtak.
 2. Ridegjort med to håndtak til å holde seg fast i.
 3. Bruksområde: Ridegjorden festes rundt sal linjen på hesten og strammes på samme måte som når du påfører hesten sal. God ballanse er det viktigste kriteriet for å bli en god rytter. Vår ridegjord er ypperlig for både barn og voksne som ønsker å forbedre sine ballanseferdigheter. Håndtak på gjorden gir rytteren god stabilitet. Gjorden benyttes når man skal ri uten sal.


 1. Skoies Barbakpad i mykt saueskinn for bevegelseshemmede.
 2. Barbakpad i mykt saueskinn med feste til avtagbart håndtak. Dobbel gjordinnredning for stabilitet for hest og rytter. Kommer i 3 str full cob og pony. Fin modell med mange fornøyde brukere. Vi er behjelpelig med individuell tilpassing, og står til tjeneste for at utstyret tilpasses den enkeltes behov ut over standard utførelse.


 1. Hippolib
 2. Hippolib V2
 3. Det er med glede vi nå kan si vi er blitt forhandler av Hippolib utsyr. Våre saltilpassere og salmaker tilpasser utstyret til den enkelte bruker og gjør nødvendige tilpassinger utfra brukerens krav og behov. Utstyr for ombygging av sal for bevegelseshemmede og personer som trenger utvidet støtte i forhold til det en vanlig sal gir.
 4. Vi har også eget utviklet utstyr som vi leverer enkeltvis eller i sammen med Hippolib alt etter hvilket behov hver enket har.


 1. Skoies Barback pad for funksjonshemmede.
 2. Barback pad for funksjonshemmede
 3. Barback pad i filt materiale med to gjorder og bøyle med feste til avtagbart håndtak. Ergonomisk tilpasset hestens rygg.
 4. Pad med avtagbar ridegjord. Er påmontert 2 gjorder for å gjøre pad stabil. Fås i kort modell (S) til en rytter og lengre modell (L) til bak rytter og framme for rytter. Gjord kan tas av og erstattes med ulike håndtak rett i pad.


 1. Skoies Ergonomisk sikkerhetsvest for funksjonshemmede.
 2. Ergonomisk sikkerhets vest med myke støttehåndtak bak og på sidene. Ride vest fra Komperdell. Påmontert rygg tak i ryggen. Godt for hjelper å holde i. Kommer i mange størrelser, junior/barn, unisex og dame størrelser.


 1. Skoies Prestige Atena sal.
 2. Prestige Atena sal, med påbygd støtte foran og mulighet for å sette på ryggstøtte på feste bak. Bøylene er avtagbare både foran og bak.
 3. Vi tilpasser bøyler og saler til individuelle ryttere og handicap. Denne salen kan fås med ulike kapper og kappene kan enkelt tas av om en ønsker å bruke uten det. Bilde svart sal viser uten kappe, bilde svart og rød sal viser medium kappe.
 4. Dette er en sal som veldig mange synes er bra til dette bruk. Vi kan også bygge på reimer så en kan bruke 2 gjorder. Det gjør at salen ligger mer stødig og øker sikkerheten.
 5. I tillegg er utviklet tøyler, stigbøyler, støttehåndtak, håndtak mm Alt blir tilpasset den enkelte brukers behov.
 6. .
 7. Ta kontakt med oss på
 8. sal@skoies.no

12

Angi synkende retning
per side
Hva er dette? Sjekk "Husk meg" for å få tilgang til handlekurven din på denne datamaskinen selv om du ikke er logget på.